Prof. Dr. Hasan Çiftçi

FARS EDEBİYATINDA ŞEHRÂŞÛB I

Özet: Bu makale klasik Fars edebiyatında tarihi süreçte şehir, bölge ve halkları ile meslekler hakkında söylenen bazı hicivleri konu edinmiş ve bunların nedenleri üzerinde durulmuştur. Özellikle şehrâşûb ve şehrengîz kavramları incelenerek konuyla ilgili şiirlerden örnekler verilmiştir.
Anahtar kelimeler: Şehrâşûb, şehrengîz, şehir, bölge ve halkları hicvi.
Shahr-ashub in Persian Literature
Summary: This article is conserved with some satirical pieces of poetry which, in the course of history ridiculed and criticized some regions, settlements with their inhabitants and particularly their occupations in the Classical Period of Persian literature. The terms “shahhrasub” and “shahrangiz” are particularly analyzed and emphasized with selected examples of poetry.
Key words: “Shahrashub”, “shahrangiz”, satire of cities and settlements.

A- Tanımı, Türü, İşlevi ve Şekli
a) Tanımı ve Muhtevası

Devamını oku

FARS EDEBİYATINDA ŞEHRÂŞÛB II

Özet: Bu makale klasik Arap edebiyatında tarihi süreçte şehir, bölge ve halkları ile meslekler hakkında söylenen bazı hicivleri konu edinmiş ve bunların nedenleri üzerinde durulmuştur. Özellikle şehrâşûb ve şehrengîz kavramları üzerinde durulmuş ve konuyla ilgili şiirlerden örnekler verilmiştir.
Anahtar kelimeler: Şehrâşûb, şehrengîz; şehir, bölge ve halkları hicvi.

Şhahrashub in Persian Literature
Summary: This article is concerved with some satirical pieces of poetry which, in the course of history ridiculed and criticized some regions, settlements with their inhabitants and particularly their occupations in the Classical Period of Arabic literature.
The terms “şehrâşûb” and “şehrengîz” are particularly analyzed and emplasized with selected examples of poetry.
Key words: “Shahrashub”, “shahrangiz”, satire of cities and settlements.
Açıklama:

Devamını oku

ŞEYH HARAKÂNÎ İLE ŞEYH BÂYEZÎD ARASINDAKİ İLGİNÇ MÂNEVÎ İLİŞKİ

Özet: Kaynaklara göre ünlü sûfî Şeyh Ebü’l-Hasan-i Harakânî (351 veya 352-425/962 veya 964-1033) iki şeyhten feyiz alıp tasavvufî terbiye görmüştür. Biri yaklaşık bir asır kadar ondan önce yaşadığı anlaşılan ve Üveysî metotla kendisinden mânevî terbiye aldığı Bâyezîd-i Bistâmî (161-234/777-848 veya 188-261/804-875 [?]) ve diğeri de çağdaşı Ebû Saîd-i Ebu’l-Hayr (357-440/967-1049) ile birlikte kendisinden tasavvufî terbiye aldığı Ebü’l-Abbâs Ahmed b. Muhammed Abdülkerîm Kassâb-i Âmulî (IV./X. yüzyıl) idi.
Bu makalede Harakânî’nin zâhirî şeyhi Kassab’dan kısaca söz edilecek ve özellikle onun manevî öğreticisi Bâyezîd-i Bistâmî ile olan olağandışı ilişkisine dair menkıbelerle belgeler incelenecektir.
Anahtar Kelimeler: Ebü’l-Hasan-i Harakânî, Bâyezîd-i Bistâmî, Ebü’l-Abbâs Kassâb-i Âmulî, Üveysîlik, Tayfûriyye, sûfî, şeyh, mürşid.
An interesting Spiritual Connection Between Shaykh Kharaqani and Shaykh Abu Yazid

Devamını oku